Rămas bun Frau Christoff!

Posted by on 21 septembrie 2018

„Doamna Christoff a venit în România în toamna anului 1992, la solicitarea doamnei educatoare Waldorf Erika Kraft – fosta educatoare a fiului soților Hamann, care fuseseră împreună în vizită la Timișoara și au văzut nevoile tinerei inițiative Waldorf de aici.


Tot în aceeași toamnă a fost fondată asociația ”Die Stutze” cu scopul de a sprijini inițiativa Waldorf din Timișoara. În cadrul acesteia doamna Christoff a promovat în special construirea școlii, pregătirea dascălilor (inclusiv practici în Germania), achiziționarea de materiale și specifice pedagogiei Waldorf. S-a ocupat și cu strângerea de fonduri, inclusiv la bazarele din Germania prin vânzarea de obiecte confecționate manual de ea sau împreună cu părinții și copiii.

A fost mentorul primilor dascăli Waldorf din Timișoara, mai târziu și din țară. A ajutat primii părinți din inițiativa Waldorf să înțeleagă ce este pedagogia Waldorf, ce înseamnă comunitatea școlii și care este rolul educativ al construirii unei școli prin inițiativa părinților. A ținut cursuri pentru pregătirea dascălilor.

A donat banii pentru cumpărarea și amenajarea casei de pe str. Salcâmilor, unde se află sediului Fundației Rudolf Steiner, a plătit o vreme întreținerea acesteia, de asemenea extinderile ulterioare. Aici au avut loc activități legate de școală, mai ales că la început nu aveam spații proprii – chiar și un curs de muzică instrumentală cu copiii condus de către ea.

Au urmat bune și rele pe perioada construirii clădirii școlii, însă nimic nu a putut-o clinti pe doamna Christoff. Mi-a spus la un moment dat: ”Și dacă aș ști că mâine este sfârșitul lumii, astăzi aș lucra pentru înființarea unei noi școli Waldorf !”

Ulterior, doamna Christoff a impulsionat și a contribuit substanțial la construirea celor două corpuri de clădire ale grădiniței.

Doamna Christoff a fost un catalizator și un mare sprijin în dezvoltarea a ceea ce acum este Liceul Waldorf din Timișoara. Îi purtăm adânca recunoștință pentru voința ei neclintită și toată activitatea altruista.”

Timișoara, 22 septembrie 2018
Irina Trif

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *