Pedagogia Waldorf în lume şi în România

Posted by on 20 februarie 2015

264498_209639669080714_2016099_nŞcoala Waldorf a început ca o şcoală pentru copiii muncitorilor din sudul Germaniei şi se întâlneşte astăzi peste tot acolo unde părinţii şi profesorii vor să fondeze împreună şcoli în care copiii să fie educaţi în aşa fel încât să poată deveni sănătoşi, independenţi şi responsabili. În şcoala Waldorf nu se fac nici un fel de discriminări sociale, religioase sau naţionale. Pedagogii Waldorf lucrează în lagărele de refugiaţi din Ghaza, precum şi în Uptown Manhattan, în Favelas din Sao Paulo şi în Helsinki, în Townships sud-africane, precum şi în tinerele democraţii est-europene, pentru a-i educa pe copii în aşa fel încât să-şi poată dobândi capacităţile de care au nevoie pentru a juca un rol activ în lume.

Astăzi, la peste 80 de ani de la fondarea primei şcoli Waldorf, se susţine un învăţământ pe baza pedagogiei Waldorf peste tot în lume, într-un număr de peste 600 de şcoli, în mai mult de 1000 de grădiniţe Waldorf şi în sute de centre de pedagogie curativă, pentru zeci de mii de copii, în peste 50 de state. Cele mai multe instituţii care lucrează după pedagogia lui Rudolf Steiner există în Europa centrală (Belgia, Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Lichtenstein, Luxemburg), dar şi în Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda, precum şi în Italia, Spania, Portugalia şi Franţa.

 În această extindere mondială a pedagogiei Waldorf nu este vorba de un impuls misionar european sau de un imperialism european. Programa şcolii Waldorf nu poate fi transpusă mecanic într-un alt spaţiu cultural, ci are nevoie de o integrare socială şi culturală în regiunea respectivă. Acest aspect este întotdeauna pus în legătură cu problema pregătirii profesorilor. De aceea există în multe ţări instituţii superioare de pregătire a profesorilor (peste 60 de asemenea instituţii).

Fiecare şcoală Waldorf în parte este cu totul autonomă şi, în acelaşi timp, într-un mod ideatic integrată într-o mişcare foarte amplă pentru înnoire culturală.

În România, şcoala Waldorf este o şcoală alternativă de stat, în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, un loc în care profesorii sunt plătiţi după normele juridice în vigoare pentru toţi profesorii, o instituţie în care părinţii sunt constituiţi în asociaţii, contribuind astfel financiar la bunul mers al şcolii, dar şi la organizarea vieţii social-culturale. Există clase şi grupe de grădiniţă în 27 de localităţi, precum şi grădiniţe şi şcoli de sine stătătoare în localităţile: Brăila, Bucureşti, Buzău, Câmpina, Cluj-Napoca (în limba română şi limba maghiară), Iaşi, Râmnicu-Vâlcea, Simeria, Turda, Timişoara. În Bucureşti, Simeria Veche şi Urlaţi există centre de pedagogie curativă şi terapie socială. Pentru pregătirea profesorilor funcţionează Colegiul Universitar de Institutori Waldorf din Bucureşti şi Seminarul Postgradual din Cluj-Napoca.

Comments are closed.