Doamna Ingeborg Christoff

Doamna Ingeborg Christoff se află în România de 27 de ani. Anterior a fost profesor și director de școală Waldorf în Germania. Povestea ei legată de România începe cu îndemnul unei colege din Germania, care auzise că în România se pun bazele unui învățământ alternativ de tip Waldorf, să vină să dea o mână de ajutor. La București exista atunci un seminar de formare pentru profesori Waldorf. Acest seminar nu se încheie cu un examen, ci absolvenții lui sunt trimiși să predea, sub îndrumarea unui mentor, care îl și recomandă apoi ca profesor. Cum în România pedagogia Waldorf era la începuturile sale, doamna Christoff a fost rugată să preia rolul de mentor. Neștiind limba, având doar biletul de tren în buzunar și câteva instrucțiuni, a străbătut țara, mentorând în toate centrele nou înființate.

Și la Timișoara se puneau pe atunci bazele pedagogiei, școala era în construcție, dar nu exista încă o grădiniță proprie. Doamna Christoff a negociat cu constructorul școlii și a reușit să obțină un proiect al unei grădinițe Waldorf din Germania, precum și fonduri pentru a se construi clădirea grădiniței. Din banii strânși de pe pensia din Germania a cumpărat în Timișoara o casă, unde a ținut cursuri de pedagogie și întâlniri cu profesorii și părinții, și unde locuiește și astăzi. A întâmpinat multe greutăți birocratice, personale sau de sănătate, dar a găsit întotdeauna calea de a trece peste ele și de a ajuta în continuare comunitatea Waldorf din Timișoara.

Povestea doamnei Christoff, care a ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani, ne inspiră pe mulți dintre noi – ea nu este numai un exemplu de hotărâre, curaj și dârzenie, ci ne inspiră și prin dăruirea și bunătatea ei.